šport in prosti čas

Funkcionalna vadba za vsakogar

Gibljivost celega telesa je odlična popotnica za boljše počutje in funkcionalna vadba lahko k temu zelo pripomore in izboljša gibalne sposobnosti. Vaje se izvajajo na v ta namen posebej oblikovanih napravah Gyrotonic, ki so zasnovane tako, da lahko na njih maksimalno razgibamo svoje telo. S tem se izboljša tako občutek za koordinacijo in ravnotežje kot tudi delovanje živčnega in kardiovaskularnega sistema. Predvsem pa z redno vadbo lahko poskrbimo za manjšo togost telesa, ki nastane zaradi preveč mirovanja ali nepravilne drže.

Naše telo namreč potrebuje gibanje! Če v službi veliko presedimo, moramo pri izbiri vadbe zelo paziti, da ustrezno izberemo. Zaradi sedenja se nam namreč določene mišice skrajšajo in postanejo manj prožne, zato mora biti temu prilagojena tudi vrsta in intenzivnost vadbe. V nasprotnem primeru lahko pride do neželenih poškodb. Funkcionalna vadba je v tem smislu odlična izbira, saj  lahko z njo postopoma izboljšamo ne le gibljivost, ampak tudi mišično moč ter poskrbimo za večjo stabilnost telesa. Funkcionalna vadba je zato primerna prav za vsakogar, saj ohranja vitalnost pri ljudeh vseh starosti.

Naprave Gyrotonic, na katerih se izvaja funkcionalna vadba, so zasnovane tako, da omogočajo gibanje telesa v več smereh, s čimer se telo dobro razgiba. K temu dodatno pripomorejo uteži, s pomočjo katerih vadba postane še bolj učinkovita. Funkcionalna vadba tako izboljša prožnost hrbtenice in sklepov ter dobro pripravi vaše telo tudi na druge športne podvige. Prav zato je primerna tako za tiste, ki preveč sedijo in bi se radi končno začeli gibati, kot za izkušene športnike, ki iščejo dodatno vadbo za trening. Poleg tega pa se funkcionalna vadba in naprave Gyrotonic uporabljajo tudi za rehabilitacijo telesa po poškodbah. V primeru, da imate kakšne zdravstvene težave ali poškodbe, se pred začetkom vadbe obvezno pogovorite z usposobljenim trenerjem, ki vam bo znal svetovati, katere vaje so primerne za vas in kako jih pravilno izvajati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *